Co jeść aby wzmocnić odporność jesienią?
Jesień to czas kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia, mniejsza ilość światła słonecznego, rzadsze przebywanie na świeżym powietrzu i spore różnice temperatur, to wszystko sprawia, że możemy czuć się osłabieni czy zmęczeni, dlatego w tym okresie warto wyjątkowo zwrócić uwagę, na to co i jak jemy. Jakich produktów nie powinno zabraknąć w tym czasie w naszej diecie?
1. Jabłka- źródło witaminy C i oczyszczających pektyn

- Pektyny zawarte w owocach pełnią funkcję detoksykującą, pochłaniają zarówno toksyny jak i metale ciężkie, w tym procesie zamieniają je w nierozpuszczalne sole.
- Kwercetyna, którą również zawierają jabłka wykazuje działanie przeciwzapalne, chroni ona organizm przed wolnymi rodnikami.
- Witamina C wspomaga układ odpornościowy i układ krążenia Jabłka można oczywiście chrupać na surowo, ale również dodawać do musli, czy naleśników, natomiast w duecie z cynamonem stworzą pyszne, aromatyczne nadzienie jesiennej szarlotki.
2.Jogurt i kefir–moc produktów mlecznych

Fermentowane produkty mleczne takiej jak np. jogurt, są nie tylko smaczne, ale i niezwykle pożyteczne, ze względu na bogactwo:
- wapnia potrzebnego dla zdrowych kości
- probiotyków, które pobudzają system obronny organizmu oraz chronią i odbudowują mikroflorę bakteryjną przewodu pokarmowego. Jogurt jest również świetną przekąską, wzbogacony świeżymi owocami, wspaniale spełni rolę zdrowego deseru czy podwieczorku.
3. Szpinak dodaje siły nie tylko Popey-owi

Utarło się przekonanie, że szpinak jest jednym z najlepszych źródeł żelaza, jednak w 100 gramach znajdziemy jednie 3 miligramy tego pierwiastka. Czy oznacza to, że szpinak nie ma nic cennego do zaoferowania naszym organizmom? Wręcz przeciwnie, przede wszystkim jest bogaty w kwas foliowy, znany również jako witamina B9, który :
- wspiera pracę mózgu, polecany jest szczególnie dla osób pracujących umysłowo
- poprawia nastrój, stymulując produkcje serotoniny
Ponadto szpinak zawiera również cenne minerały takie jak potas oraz magnez oraz luteinę, można więc stwierdzić, że jest to istny koktajl składników odżywczych, który utrzymuje zarówno nasz umysł jaki i ciało w odpowiedniej formie. Szpinak można spożywać zarówno na surowo w postaci chrupiącej sałatki czy orzeźwiającego smoothie, jak i na ciepło np. jako dodatek do makaronu.